Till gabbzz

Sveriges demokrati

 

Riksdagen är den församling som ska företräda alla i Sverige. Den har en mycket viktig roll och därför kallas Sverige parlamentarisk demokrati. Parlament är ett annat ord för riksdag.

 

Regeringsformen är en av Sveriges fyra grundlagar och handlar om hur Sverige ska styras. Den är uppdelad i tretton kapitel och innehåller regler för hur demokratin ska förverkligas i Sverige och hur makten ska fördelas mellan riksdagen, regeringen, kommunerna, landstingen och domstolen.

 

Var fjärde år i september är det val till riksdagen. Då går medborgare till vallokalerna för att bestämma vilka kvinnor och män som ska representera dem i riksdagen. För att få rösta i Sverige måste man ha fyllt 18 senast på valdagen och som är eller någon gång varit folkbokförda i Sverige.

Det svenska valsystemet är tänkt att så rättvist som möjligt fördela mandaten (en mandat är en plats i riksdagen) mellan partierna i förhållande till antal röster som partierna fått. Rösterna är i princip lika mycket värda. Men endast de partier som fått minst 4 procent av rösterna tilldelas riksdagsmandat. Det finns 349 platser i riksdagen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0