Till gabbz och fridooooo

Rättegång

 

Rättegång, process, är då ett mål framläggs inför och behandlas av domstol.

 

En rättegång består av flera olika personer. Domare, nämndemän, notarie, åklagare, målsägande, advokat, tilltalade och vittne är några.

 

Domaren har som uppgift att döma vid en domstol, och är ledamot av domstolen.

 

Nämndemän har som uppgift att tillsammans med en eller flera lagfarna domare döma i domstol. Nämndemän medverkar dock inte i Högsta Domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen, och inte heller i vissa specialdomstolar som Marknads- och Arbetsdomstolen. Nämndemännen är helt jämlika med de lagfarna domarna - alla har varsin individuell röst och alla deltar i samtliga beslut som rätten ska fatta. Nämndemän har även rätt att bifoga reservation med motivering till domen.

 

Notarie är en tjänstebenämning för olika rättsvårdande tjänstemän. Titeln används idag i Sverige i första hand för de yngre jurister som fullgör så kallad notarietjänstgöring. För anställning som notarie krävs juristexamen och svenskt medborgarskap. Till varje notarieplats finns vanligtvis ett mycket stort antal sökande vilket gör att endast de studenter med bäst betyg från juristutbildningen kan påräkna notarietjänstgöring.

 

Åklagaren leder som förundersökningsledare de poliser som utreder brottslighet under en förundersökning i anledning av brott för att sen fatta beslut om en vidare rättslig process ska följa, som till exempel anhållande och åtal. Det är en vanlig missuppfattning att åklagaren är i motsatsställning till den tilltalade (den person som misstänks ha begått ett brott), vilket inte är fallet. Det är åklagarens uppgift att inför domstol bevisa att en misstänkt person är skyldig till det brott han eller hon åtalats för. Domstolen avgör sedan åtalsfrågan utifrån vad åklagare och den tilltalade anfört och åberopat och vad som bevisats domstolen. Åklagaren yrkar en påföljd och försvaret likaså (eller bestrider helt påföljd). Åklagaren och försvarsadvokaten deltar inte i domstolens enskilda överläggningar, som var fallet under inkvisitionen. Allmän åklagare är benämningen på en åklagare som är anställd av staten och som företräder samhället i brottmål.

 

Målsägande är själva brottsoffret, det vill säga den person som utsatts för brott.

 

Advokat är en jurist som yrkesmässigt antingen tillhandahåller rådgivning och andra juridiska tjänster eller biträder en klient inför domstol och myndighet eller är engagerad i båda aktiviteter. I Sverige skall en advokat vara ledamot av Sveriges advokatsamfund. En försvarsadvokat är en advokat som biträder den tilltalade i ett brottmål.

 

Tilltalad kallas den som vid domstol är åtalad för ett brott.

 

Vittne, en person som varit med om en händelse med sina egna sinnen. Vittnen förkommer ofta inom rättsväsendet för att fastlägga vad som har inträffat. I princip kan alla bli skyldiga att inställa sig i domstol och avlägga vittnesmål under ed.

 

När någon polisanmäler ett brott inleder polisen en brottsutredning. Den kallas förundersökning och genomförs av polis och åklagare. Hur lång tid det tar att bli klar med förundersökningen beror till stor del på vad brottet handlar om. Om man vet vem gärningsmannen är och det finns tillräckligt med bevis väcker åklagaren åtal mot den misstänkte. Därefter förbereder tingsrätten målet och sedan hålls en rättegång. När domstolen har bestämt att det ska hållas en rättegång skickar den en kallelse till rättegången till dig. Kallelsen kan upplevas som hårt formulerad men den är skriven så för att den ska vara så informativ och kortfattad som möjligt. Du kallas till exempel ofta vid vite vilket är ungefär samma sak som böter. Om du inte kommer till rättegången kan du bli tvungen att betala summan som står i kallelsen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0