Norrbyskärsväder


Okej ser ut att bli ganska härligt väder ändå :) Särskilt på fredag och lördag, kändes plötsligt 10 ggr roligare att åka dit ut :)

/Linnea

Tisdag

Håller på att packa för fullt nu, imorrn drar jag ju till norrbyskär med konfan. Kommer nog bli kul men känns inte så taggande nu med allt som händer på surf och vädret är helt grått och kallt... Aja.

Vi for ner till glashuset efter skolan igen och var där ett tag, eller vi var där i typ 1 och en halv timme tror jag :P Mycket trevligt, och jag är BÄST på att kasta hästskor. Haha nejdå, men träffade med två stycken iallafall, tre egentligen men Elvira tyckte inte att den gilldes :P ;)


Nu har Edd, Alegro, Figaro och Mon Cherie åkt tillbaka till Grällsta :( :(

/Linnea

Skolan

Sitter på skolan nu och har just slutat franskan. Jag och Johanna forskar om Korsika, väldigt trevligt :P Snart har vi engelska men vi skulle få sluta typ en kvart tidigare för sen ska vi se på grubberevyn klockan 1! :D

Aja ska börja dra mig neråt till skåpen, vet inte när engelskan börjar men tror det är typ kvart över. Sen far vi ju till glashuset :)

/Linnea

Glashuset

Efter skolan for vi ner till glashuset på torget där surf kommer vara hela veckan, och tittade runt lite och så :) :P Haha verkar som att alla har sett våran film :]

Imorrn ska vi dit igen, och så ska vi stanna längre :)


Gullevalparna, snart är det ÄNTLIGEN juni!! :D

/Linnea


Inge mer skola tack

Har gått runt nu och varit så glad över att vi har gjort bort alla prov i skolan för den här terminen så jag hade helt glömt bort att vi har en och en halv vecka kvar i skolan :P Förhoppningsvis blir det härliga lektioner som det brukar vara just innan sommaren, då man får se på film, se på grubberevyn, spela spel och så :) Är då inte direkt taggad på matte, nu är jag klar med det känner jag.

Stolt är jag föressten, efter allt slit jag har gjort med matten så har jag höjt mitt betyg! :D


Elvira och Tilda, skulle ju fota den dagen men då red dom ut :P

/Linnea

jobbhelg

hej! kom hem för ett bra tag sen från surf där jag tillbringat hela helgen. på fredag kväll/natt va jag nattvakt sen på lördagen på dagen va jag helgjobbare och på kvällen/natten va jag nattvakt igen. det va ganska härligt att jobba som helgjobbare på en tävlingsdag vi hade bara typ 4 boxar var att mocka och sen va det inte specielt mkt att göra. vi sopade och krattade i stort sett hela dagen:) i helgen har det gått bara bra men jag lär somna snabbt ikväll;)  om jag inte räknat helt fel så va jag på surf i 41,5 timmar i sträck:P



/elvira

Hemma nu

Hemma från Stockholm nu :) Tog inga bilder alls tror jag, bara när vi åkte flygplan men laddar in sen iallafall :) Det var as mycket moln nu när vi kom till Umeå så vi såg marken när vi var typ bara 50 meter upp i luften :P

Vi gjorde inte så mycket där nere, for till Upplands Väsby och handlade lite smått och gott, bland annat så fick jag med mig en munktröja, en ring, leggins, ridbyxor och ridsockar! :D

/Linnea

fredag

kom hem från stan för ett tag sen. jag va ju inte lite blöt efter min cykeltur. idag har jag inte gjort specielt mkt. läst alla kapitell i moppeboken sen va jag ner på stan ett tvärt för att leta konfirmationskläder. hittade ett jätte fint linne men då va den såklart slut i vitt:( får kolla om den kommit in sen. har just målat naglarna så när dom torkat ska jag packa för helgen då jag ska va nattvakt på surf eller vad dom kallade det:)



/elvira

Ledig idag!:D

Tack till min älskade lilla bror som väcker mig 8 när jag är ledig, bara för att han inte orkar låsa dörren så jag måste göra det. Sen kan jag såklart inte somna om. Tack säger jag bara! :P

Tar en tv-dag idag har jag bestämt :P Varvar med lite packning. Kom på att det inte kommer bli så bra uppdatering i helgen men på måndag drar vi igång "på riktigt" igen då, när vi båda är hemma och så :)


Elvira, här är Johanna när hon har sina linser! :D

/Linnea

Dålig uppdatering

Om jag ska vara ärlig har jag inte ens tänkt nåt idag på att vi missar ridningen, haha :P Tråkigt att vi missade men aja.

Har ju inte varit nån uppdatering alls nästan i veckan, eftersom vi har varit i stallet hela dagarna och sen direkt efter så hade vi moppekurs :) Men nu är vi tillbaka! Resultatet av dagarna i stallet ser ni något inlägg ner bara :P


Asså åh, vill färga håret igen! Fast vet inte om jag vill ha det mörkare eller blont...

/Linnea


Torsdag

Haha filmen våran är ju kanon! :P Klaga inte på min "finska" ;)

Härligt med helg nu, eftersom vi hade klassdag idag så är vi lediga imorrn, underbart! Ska inte göra så mycket ikväll tror jag, har grymt ont i en tand så det är lite jobbigt haha :P

Imorrn ska jag ner på stan för att byta ut linserna och sen far vi till Stockholm! :D



/Linnea

filmen

har laddat in filmen nu:) den blev väldigt lång men mkt bättre än vad vi trodde när vi filmade, då känndes det sämst:P


11:53 är min favoritsen;)

 

/elvira


Flickorna på Tjockeholm




ångest...

ÅH! är GALET sur på mej själv för att jag typ är världens segaste människa. jag fyllde år i januari och har just gått klart moppeteorin. vad håller jag på med???

/elvira

klassensdag

kom nyss hem från klassens dag. missade ganska mkt eftersom vi var på moppekurs. klassensdag var väl kul men min tävlingsinstinkt tog väl över lite väl mkt i slutet så jag blev lite sur:P hade tänkt ladda in våran temaveckan film sen ska jag plugga moppe så jag kan ta detdär kortet nån gång!:)



/elvira

edd

grällstahästarna ska åka nästa vecka från surf. erica trodde dom skulle fara på tisdagen:( pratade med tina så jag ska troligtvis få han på måndag och då har vi hoppning så då hinner jag åtminstånde rida han en gång till!:D



/elvira

DOM VILL HA HJÄLP!!!!

Min Älskade BIANCO är spårlöst försvunnen. Han försvann vid 21 tiden den 22a Maj Vid Farstanäsvägen..omkring magelungen längs sjön. (stockholm/ farsta) Snälla Hjälp mig hitta honom! Vi är förtvivlade.
13årig Samojedhane med armbågsatros i höger framben och försvagade bakmuskler pga hög ålder så han orkar inte gå mycket eller röra sig långa sträckor, Vilket måste betyda att Någon tagit honom eller att något hänt honom i skogen. Vi har letet Hela natten och ropat efter honom men varken hört eller sett honom. (våra andra hundar lyckades inte spåra honom heller)
Han är Helvit med lång tät päls.. bruna ögon och brun nos. Han har tatuering i örat. och är även chippad. Han har en halvsynlig åldersvårta på höger Kind/läpp och ibland hör han lite dåligt.Men är extremt social och vänlig mot alla.Han pratar och grymtar mycket till svar och har ett ganska gällt,valpigt skall. Snälla skriv här eller hör av er till polisen om han syns till eller om ni ser något. Både polis och sambandscentral är informerade. Håll gärna koll på blocket lite då och då. Jag vakar som en hök men det kan gå fort och det är lätt att man missar något när jag är ute och letar. TACKSAM FÖR ALL HJÄLP!

Alla läsare som är runt farsta och går snälla gå lite extra och se dig omkring!!!

http://dressyrsystrarnas.blogg.se/2011/may/hjalp.html

chaplin;)

förde över bilder från mammas kamera så vi har nått att filma på imorn. hittade domhär bilderna på chaplin;)




/elvira

AM

har inte hunnit gjort specielt mkt av det jag hade tänkt mej ikväll men har iafall valt ut alla kläder tills imorn. moppe kortet verkar sjukt svårt, kommer va as nervös för körningarna;)



/elvira

God natt!

Skulle kanske börja fundera på att börja göra mig iordning... Johanna kommer och hämtar upp mig vid kvart i 8 så kommer vara rejält trött.



/Linnea

Snyggt snabbt och smidigt

Sitter och pluggar moppegrejs och äter pepparkakor just nu :) Vi var på första moppekursdagen idag, trodde det skulle vara "svårare" men det var helt okej faktist. Är glad bara att vi inte har några läxor eller så nu asså i skolan, för vi fick i läxa att göra 7 sidor i arbetshäftet :P

Har grymt ont i mitt knä också! Ibland är jag otroligt klumpig. Jag skulle gå in mellan sto hagen och valack hagen för att hämta rymlingen Nixon och så ska jag slänga över benet över en järnstång lite sådär snyggt och smidigt, men självklart kör jag upp knät rätt upp i stången. AJ säger jag bara.



/Linnea

Surf måndag

Har nyss duschat, ska äta lite snart. Var ju på surf idag, hade roligt som vanligt men vi gjorde inte så mycket ;) Vi hjälpte till på en löshoppning, hämtade in en massa hästar från hagarna, borstade en massa hästar, fotade och hjälpte Erica att fixa lite inför glashuset :)

Nästa vecka får ni komma till glashuset på torget och titta, för då är surf där :)



/Linnea


Mot surf!

Nu åker vi till surf! :D Ska bara ta på mig skorna :)

/Linnea

Söndag kväll

Kan ju säga att jag har otroligt ont i mina ben :S Inte träningsvärk utan ONT! Haha :P

Ska gå och duscha nu, sen städa och packa allt till imorrn :) Ska bli as kul!



/Linnea

söndag

idag va vi först på gudstjänst och sen cyklade vi till hippo och fotade lite. ikväll ska jag inte göra så mkt, har planerat att städa rummet nu iafall sen ska jag måla naglarna:)



/elvira

Temavecka

Imorse åkte vi först på en gudstjänst som var överdrivet långtråkig och seg, vi hade tänkt gå på en till efter den men vi for till hippo istället :P Cyklade dit fort som vinden (haha) och fotade en massa :) Trodde det skulle vara slut typ eftersom det skulle börja 9 och vi kom dit 12, men det var rätt många kvar :D

Är glad också, för imorrn ska vi till surf hela dagen :) Och på tisdag och onsdag! Vi har temavecka på skolan så vi ska göra en film.


Ska ta en massa nya bilder på Fabian också! :D Och Ryza :P Och alla andra förstås!

/Linnea


????

vet, inte hur jag ska göra. om jag ska fara till hippo eller inte. linnea ska ju på gudstjänster och johanna är i stugan. det är ju inte så kul att fara själv men jag orkar inte missa det för att gå på en gudstjänst:P
/elvira

Kom inte på nån bra alls!

Haha min lillebror idag i bilen:
"Oj, för en timme sen gick världen under!"

Är glad att den inte gjorde det även om jag inte trodde på det, men gubben som spred ut allt måste ju få lagomt mycket stämningar? :P Rätt åt honom!



/Linnea

GUD vad jag längtar!





Dom här sötnosarna hälsade vi på idag! :D En av dom är våran men vi vet inte vilken än :D
Dom var då GALET söta allihopa! Dom var så himla gulliga så jag vet inte vart jag ska ta vägen! Haha på sista bilden så hade jag två hundar i knät och dom andra tre ville också komma upp :P

JAG LÄNGTAR TILL JUNI!

/Linnea

hoppningen i torsdags



oj, det ser ut som att jag sitter ner över hindrerna, fast det gör jag inte:)

/elvira

några fler bilder från i måndags



/elvira

Godnattt!

Ska snart gå och lägga mig, ska bli galet skönt att bara lägga sig i sängen och VILA benen! Ja tackkk! Är lite hungrig men har redan fikat MASSOR så det får bli en stor frukost imorrn istället. Ska bli aaaaas kul imorrn! Bjuder på bilder när jag kommer hem, gud vad jag längtar! Säger inget mer nu ;)



/Linnea

Jag älskar diiiig


Älskade Fabian som blir min i 4 dagar i höst! ♥


Bilder



2 bilder från igår när jag hoppade med Hebel :) Sötponny!

Laddat upp bilder

Elvira, har laddat upp bilderna på dig och Kaktus på bildbeställ nu :) Jessica, Evelina och Ebba era bilder kommer också ;) Typ imorrn :P Påminn mig!

/Linnea

Fredag

Är galet trött i benen... först löpning på idrotten och sen en cykeltur till hippo och tillbaka :P Shit vilket muskelpaket jag kommer bli! :P Eller inte ;)

Ska gå ner och ta ut linserna, duscha och sen vet jag inte vad jag ska göra :) Det lutar åt att läsa ut min bok, män som hatar kvinnor. Rätt vidrigt innehåll ett tag i boken, sen blev jag så chockad av en grej att jag inte ville läsa nå mer :] Men nu har jag börjat igen, och snart är jag klar ;)

LÄNGTAR TILL AUGUSTI!!!!

/Linnea

hopptävling

vi for ett tag idag och tittade, fotade på hippo där det va hopptävling. ska skicka lite bilder nu sen ska jag se på film med lillasystern:)




/elvira

Hästhyrning!:D

Är superglad! :D Vi har ju fått svar från surf om hyra häst och det, och nu är det bestämt att jag ska rida Ryza från betet och sätta igång henne i 4 (eller 5?) dagar och sen ska jag hyra Fabian♥ i 4 dagar :D Ska bli as kul! :D :D Sen nån gång runt det så är det nolia också, och då ska vi hjälpa till med ponnyridningen! :D

Augusti kommer bli en super månad!!! Iallafall till skolan börjar :P



/Linnea


Augusti!♥






Ryza&Fabian!♥

/Linnea

Hebelhoppning


Fick krutpaketet igår :D
Han var as fin på uppvärmningen, mjuk och lagomt pigg, lyssnade väldigt bra. Sen när vi hoppade så sket han i vad jag gjorde och kastade sig iväg över hindren :P Men Mia tyckte iallafall att jag höll ihop honom bra så såg väl inte alltför okontrollerat ut :P Hade väl kunnat haft mer kontroll men aja. Han var iallafall fin :) Piggelinponny!

/Linnea

augusti


loke&tilda♥

/elvira

hyra häst!:D

är väldigt glad just nu för vi har fått mail angående om hyra häst i augusti. det var tydligen jätte många som hade anmält sej men jag hade turen att få hyra:D blev lite förvånad när jag såg att jag skulle få tilda. det är ju såklart  tråkigt att inte få kaktus men det kommer säkert bli jätte bra och SUPER KUL!!!:D



/elvira

uselt ridet


vi hoppade ju idag och jag fick kaktus:D tyvär red jag uselt och då blev det såklart inge bra. vi hoppade en hel radda med kombinationer så det var inte en bra gång att rida dåligt på. fast i slutet gick det faktist bättre:)

/elvira

Blixtrar och dunder

Det blev VÄRLDENS åskväder idag på skolan! Hatar åska så var inte lite rädd. Har varit as konstigt väder. Först strålande sol - åska, hagel och regn - strålande sol - regn och grått - strålande sol osv...

Taggar iallafall ridningen som är snart :D Sen blir det matteplugg och ska gå igenom svenska debatt argumenten :P Känner på mig att matten kommer gå åt skogen men ska försöka plugga ikväll...



/Linnea

Borta

Har gått runt lite som i en dimma den här veckan... Har inte ens vetat vilken dag det är, som nu då jag har suttit och tänkt att det är fredag imorrn :P Känner mig helt borta!

Kändes ju inte överdrivet bra när jag sätter mig med matten och bara ser en massa siffror och obegripliga ord. Herregud vad svårt röd kurs är! :S Så gjorde igenom blå kurs som gick super, sen började jag med röd kurs som jag ska göra klart imorgon på lektionen. På kvällen blir det repetition för full rulle.


Haha Lisa är as gullig på den här bilden! :D

/Linnea

bra dag imorn!;)

imorn ska vi se på film på so;n sen baka bullar på hk;n och så på ridningen är det hoppning!:D har värkligen ingen aning om vem jag kommer få:)



/elvira


Precis vad jag behövde!

Är otroligt glad just nu... hittade EXAKT det jag behövde till svenska debatten, ett BRA motargument mot deras bästa argument! :D Är emot dödsstraff ;) Väldigt bra tycker jag, då det inte finns nånting bra med dödsstraff! :P Aja ska ta tag i matten nu...



/Linnea

skadad vovve

igår kväll körde jag agility med hundarna. båda var jätte duktiga och fina:) det slutade med att när chaplin skulle hoppa ett höjd hinder va han lite trött och blev NÅGOT för ivrig så han hoppar på tok för tidigt och hoppar typ rätt igenom hindret, landar och stukar tassen. nu går han runt och haltar men verkar lika glad ändå;)


lillkillen!♥

/elvira

Snyggt jobbat!:D

Förressten så har jag fått tillbaka franskaprovet och noprovet som jag gjorde förra veckan. På franskaprovet gick det SUPER och jag fick MVG :o På ett franskaprov! :S :]

På noprovet gick det också rätt bra, fick VG och är galet stolt över det :) Nu måste jag bara klara matteprovet också!

/Linnea

duktig flicka!:D

har precis gjort klart gamla röda kursen och läxan. får se om jag jobbar nå mer matte ikväll, kanske övningsprovet eller repetionshäftet men den röda kursen lämnar jag tills imorn för den var på tok för svår! hoppas det går bra på provet så det inte blir som förra året!:) vi har värkligen prov på det svåraste kapitlet i boken plus ett till.



/elvira

Tänk på betygen...

Angående det här inlägget så får ni veta mer när allt är klart och bestämt ;)

Har en otroligt tråkig kväll att se fram emot... måste plugga matte hela tiden, har ju prov på fredag och ligger grymt mycket efter! Hinner inte plugga så mycket imorrn eftersom det är ridning (aldrig i livet att jag skippar det för ett prov :P) så får göra det mesta idag. Vi fick dessutom "redovisa" våran debatt på svenskan idag så vi måste ta det på fredag också. Usch vad jag hatar skolan! Måste även redovisa på NOn imorrn om kondylom. Om ni vill veta mer om det så sök på wikipedia men varnar er (A) Sök INTE på google bilder!! :P



/Linnea

ARG!

halv idiotlärare man har som släpar med oss till en stinkande obbola fabrik på klassensdag förra året och lovar att det ska bli en bättre i år på torsdag nästa vecka. nä idag så berättar dom att dom flyttar den till torsdag eftermiddag då vi har moppekurs plus så kommer vi inte hinna klippa ihop hela filmen på en halv kväll!


igår



TACK! evelina för bilderna!:D

/elvira


Wiho!

VI ÄR GLAAAADA JUST NU! :D :D


:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

/Båda


tre bilder

min dator är otroligt seg just nu så jag ger upp att ladda in bilder. tre styckna vart det iafall:)



/elvira


hebel i torsdags


märkesridning II


fick super fina, undebara kaktus idag:D han var jätte fin! vi red upp för märke två. jag är nöjd. bristerna blev att jag faller tillbaks lite väl mkt och mina händer. det kunde jag nästan räkna ut:P men som sagt så är jag nöjd och jag klarade det:)

/elvira

MÅSTE

ELVIRA!!!! Vi MÅSTE baka muffins igen snart! :P


Galet gott :P

Konfamöte

Kom hem från konfamöte för ett tag sen... inte lång tid kvar nu! :P Om tre veckor börjar det :D Ska bli askul med ridningen och det, sen får vi väl hoppas att det andra också blir kul ;)

/Linnea

Eurovision

Gick ändå bra för Sverige igår :D 3e plats av 43 tävlande, inte dåligt! Synd bara att Italien kom från ingenstans och petade ner Sverige från en andra plats på den allra sista poängen som delades ut! Men aja ;)

Grattis till Azerbadjzan(?) som vann iallafall, med en svensk låt! ;) :P Nej men kul för dom att vinna någon gång :) Nästa år måste det vara Sveriges tur!

/Linnea

mindre glad

igår när jag kom till stan skulle jag gå och kolla hur mkt pengar jag hade på kortet. blev INTE glad när jag såg att jag bara hade 57,8 kr. det räckte inte långt så jag gick och tröstköpte ett nagellack;) hur ska jag klara mej resten av måndaden utan pengar, utan kläder och inte många tuggummin?

jag och lisa räknade mina nagellack igår. fick det till 56 tror jag men några saknades så drygt 60 st kanske det blir då:)



/elvira

prins!



elvira älskar dej kaktus!

jag älskar dej!♥

/elvira


imorn

imorn har jag ridprovet för märke 2. är ganska säkert på att jag ska ha kaktus eller tilda:)



/elvira

Kulkul!

Nu drar jag på islandshäst tävling och fotar! :D Vi hörs senare ikväll!

/Linnea

tummen upp!

GALET GOD! kockos-banan marabou
/elvira

hemmakväll

det blev så att jag var hemma ikväll. tråkigt men jag får hitta på nått imorn istället. kan säga att det typ är myrornas krig i mina ben just nu. fast det är det typ alltid;) ska se lite ponnyakuten nu sen lär jag ju gå och lägga mej för jag har ju inget specielt för mej:)
/elvira

klaraannell

vår fina vän klara som sjunger GALET bra!:)

Jag älskar dig!




Finaste Fabian

/Linnea


Hästbästmånad

Förressten så har vi anmält oss till en långritt på surf i augusti! :) Önskade Hebel och Fabian men vet inte om man fick önska, men bäst att vara på den säkra sidan ;) Ska bli askul! Augusti kommer bli en super hästmånad :P Nolia, förhoppningsvis hyra häst, långritt, och förhoppningsvis rida hästarna från betet och sätta igång dom! :D

Taggar sommaren!



/Linnea

beslutsångest...

har ingen aning om vad jag ska hitta på ikväll, hatar att cykla ensam och specielt när man ska hem då det är MÖRKT och läskigt:P får se hur jag gör, kommer ju tråkas ut om jag ska va hemma själv hela kvällen;) aja, får se hur jag gör. hade iafall tänkt gå och durcha nu:)



/elvira

Ny design igen!

Snabbgjorde en design bara, blev så otroligt less på den gamla för det blev så mörkt med svart bakgrund och det är ju ändå vår ;) Headern var tuff men inget annat än svart passade till :P

Elvira, vi får göra en "riktig" design nån dag ;)

/Linnea

raceracerace


onsdags''vattenkrig''

vi hade ett litet ''vattenkrig'' i onsdags fast dom hälde bara vatten på mej:P kan säga att bilderna är inte vackra och linnea, vissa bilder är bara för dej!;) (klaga inte på mina kläder häller)



/elvira

Härlig torsdag igår!

Igår slutade vi ju halv 11 så vi for till surf vid 12 :) Det var grymt mysigt även om vi knappt gjorde nåt :P Vi fotade hästarna, tog in hästarna, red, borstade Attitude, stod i cafeterian och fodrade. Hade hö överallt sen :P Ebba skulle stå i cafeterian så vi stannade med henne :)








Hahaha vi fick ju lagom panik när vi sitter i "skogen" vid sidan av valackhagen och fotar, sen när jag kollar ner på mina ben ser jag typ 40 myror på mina chaps!! :P Haha vi typ hoppade runt och aa... äckligt!!!

/Linnea

onsdagsvovv

några bilder från i onsdags då vi försäkte köra agility med hundarna. charlie är typ rädd för alla hinder och sånt så när han hoppar hoppar han lågt och från sittandes;) men fick han och hoppa iafall och chaplin att springa fint över vippbrädan och inte bara hoppa på den några gånger:)


Tar igen lite

Det har varit otroligt dålig uppdatering dom sista dagarna, max ett inlägg om dagen typ! Men har varit i stallet väldigt mycket, har pluggat till prov och sett på eurovision! :) Det gick okej på provet, sista frågan var ju OTROLIGT svår, fanns typ två olika svar som kunde ha varit rätt så chansade på den :P Hoppas att jag fick rätt på det andra iallafall!

Kunde typ inte koncentrera mig när jag skulle plugga eftersom det var eurovision på kvällen :P Såg båda delfinalerna, var as nervös när det var sveriges tur... satt typ och skakade :P Trodde först inte att glasburen sprängdes (asså att han skulle bli fast där inne som hänt på alla repetitioner där nere utom en gång) men det var bara den sista som skulle sprängas eftersom cypern som var efter var barfota :P Aja taggar finalen imoorrn då! :)

LÅNGT inlägg men kände för att skriva av mig :P



/Linnea

rensat bilder

har just rensat bilder från i onsdags och igår. hade först 800 och nu har jag fått ner dom till 376 st:)



/elvira

Heeeebel


Fick Hebel igår! :D
Vi hade bomserier/cavalettiserier och det gick för det mesta bra :) Red inte superbra men ändå hyfsat, eller det gick mycket bättre efter ett tag! Vilken skillnade det var på honom från förra gången kan jag lova! Då var han jättestark och bara sprang på utan att lyssna, men nu var han as fin! :D Mjuk och lugn, inte alls så stark som han brukar vara :) Vi red över bommarna ett tag, sen galopperade vi och han blev inte ens stark då :D Fina ponnyyy!

/Linnea

haha;)

fick rida rimi igår:P det var jätte kul att få rida henne igen men är verkligen inte nöjd med min insatts. det gick väl inte dåligt, okej i slutet men det hade kunnat gått SÅ mycket bättre. men det var iafall jätte kul!:D



/elvira

Torsdag igen:D

Sitter och väntar på Elvira nu, vi ska ju åka tidigare till surf idag eftersom vi slutade vid halv 11 :D Tar med kameran så hoppas på bättre bilder nu än förra gången :P Det är ju sol idag också men ska gå runt så jag inte har motljus ;)


Bjuder på en bild som blev otroligt dålig, i motljus och allt :P

Aja ska försöka fördriva tiden med nåt nu... hörs senare!

/Linnea

Bra dag två gånger i rad

Hej! Sitter hemma hos linnea nu och väntar medans hon byter om. Snart ska vi ta och vandra ner till johanna och följa med henne till hippo då hon har hoppning:) Idag har det vart en ganska härlig dag! No provet gick bra och det har vart fint väder så efter skolan Spelade jag, frida och linnea brännboll och hade halvt vattenkrig. Imorn blir förhoppningsvis också en väldigt härlig dag!;) /elvira

Plugg som vanligt

Haha, märkte nyss att jag tog hem fel no skrivbok från skolan, tog den jag hade till förrförra kapitlet :S :P Hoppas att det inte stod nåt viktigt där, får läsa igenom det lite snabbt imorrn annars. Känns väldigt bra nu faktist, har läst igenom allt och förstår allt, ska bara göra testadigsjälv frågorna och kolla upp vad nåt var, sen är jag klar :)

/Linnea

Naaaw!


Typ: D  -  Inriktning: Hoppning  -  Kön: Valack  -  Födelseår: 1997  
val-97 imp Irland. En super härlig ponny som hoppar allt du styr på. En ponny för dig som vill rida dom större klasserna. Helt underbar i all hantering. säljes till rutinerad ryttare då han är lite het i hoppningen gör aldrig nåt dumt. Endast seriösa svar.80 000 eller bud.
 
MsvA hopp
 
Pris  80 000 kr

Imorgon

Har no prov imorrn så sitter och pluggar för fullt!
Imorrn följer jag och kanske Elvira med Johannas till hippo igen, tar med kameran som vanligt :) Och på torsdag blir det också till att fota, men då blir det på surf igen :)


En mörk bild på Silver star :P

/Linnea

Surf tävling



/Linnea

I söndags

Lite blandade bilder från i söndags! :)








/Linnea

kväll

kom på att jag har glosor tills imorn i engelska och spanska så har fixat det nyss. har då lite ångest istället för att jag inte gjort någon no..
har iafall hunnit ladda in några bilder från seriedressyren:) http://justhorses.blogg.se/bildbestall
/elvira

tidig torsdag


på torsdag har vi halvdag så då åker vi tidigare till stallet. vi har förberedande hoppning, hoppas på att jag får kaktus och att det är bra väder så vi kan vara utomhus:D

/elvira

puss


polapir



Måndag

Blev ju inte överdrivet glad när jag såg att elvira skulle rida ut :P ;) Men stod och gosade med Rimi och Pirre istället :)

Har suttit och "tränat" med linserna. In, ut, in, ut, in, ut osv :) Kan det utan problem nu :]



/Linnea


fabian


vattenrimi


skogstur


fick tilda idag igen och vi red ut i skogen. skrittade mest och travade lite. det var mysigt och tilda va lugn och fin:)

/elvira

Mot surf

Ska äta lite nu och byta om, om en timme kommer elvira och hämtar upp mig :) Ska fota när hon rider. Förhoppningsvis är dom utomhus idag! :D


Det kommer mer bilder på edd och andra hästar sen! :)

/Linnea

Pirre









/Linnea

Ryza




/Linnea

Hebel gulle!







/Linnea

hahahha

haha elvira sluta sno mina rubriker :P

/Linnea


söndag

idag har vi vart i stallet heeeeeeeeeela dagen. fotade först i stort sett hela dressyren sen gjorde vi bort våran städdag och så fotade vi när jessica och evelina hoppade. blev sämst bilder då för min del eftersom dom var inne och inte ute. dressyr bilderna är jag ändå nöjd med, placerade bilderna väldigt konstigt och fick ganska många konstiga steg men bilderna är SÅ mkt än dom förra derssyrbilderna eftersom det var ute idag:D kan säga att jag har BRÄNT mej idag. var ute sju timmar i sträck och typ 4 av dom hade jag solen rakt i ansiktet:P

får se när jag skickar/laddar in bilderna, vi har två prov som väntar och en bunt läxor så får se om jag hinner innan onsdag:)

/elvira

Söndag

Har grymt ont i benen nu, efter en hel dag på surf :P vi har fotat seriedressyren, fotat hästarna i hagen, krattat, samlat skräp i hagarna och varit med hästarna :) vi hittade as mkt skräp i hagarna! En massa plast, snören, plastsaker och ett fiskenät :S :P haha, folk är då sjuka. Bilder från dagen och dressyrbilderna laddar jag in imorgon! :)

/Linnea

Godnatt

Ska gå och lägga mig nu, är hur trött som helst! Vi ska hämta elvira vid kvart i 9 så stiger upp runt 7 tror jag, haha tar en "vilodag" från linserna så kan sova en halvtimme längre typ :P men det går redan bättre att he in dom, ta ut dom är inga problem ;)

Aja ska bli kul att äntligen fota hästarna igen, och fota dressyren! :)

/Linnea

lördag

hej!
har vart på temastegsfestival i stort sett hela dagen, det va ganska kul då och då:) fixade med cykeln lite när jag kom hem. såg till så den fick luft i hjulen och så höjde jag sadeln. har durchat och nu ska jag se på film och imorn blir det surf:D
fågelskådare?
/elvira

Temastegsfestival

Hemma nu efter en heldag i kyrkan! :P
Haha gudstjänsten var den bästa jag gått på (alla andra har varit TRÅKIGA) :D :P Klar nu med alla temasteg, har "bara" 4 gudstjänster kvar nu, sen blir det 2 veckors ridläger på hippo att se fram emot! :)

/Linnea

VILL VETA NU!

ÅÅÅÅÅÅH vill veta om vi ska hyra häst på stall, och i sånafall vilka hästar vi ska ha! :D



/Linnea

Linser

Idag efter skolan for jag och mamma till optikern på "linsträning" eller vad man nu ska kalla det... fick testa linser och fick råd om hur man skötte om dom och så, sen fick jag med mig ett prov-par hem! :) Har aldrig riktigt tänkt på hur dåligt jag ser :S Kan säga att det blev en ENORM skillnad! Det är äckligt att ta ut dom, men in går det bra :)

/Linnea

stan

efter idrotten cyklade jag ner själv till stan i det kalla regninga vädret. hade sne motvind också och regn rakt i ansiktet så det var inte specielt kul. skulle gå på stan själv också så gissa om jag blev glad när jag träffade johanna när jag kom fram:D kan säga att det LYFTE mitt stanbesök;) har då inte mycket pengar kvar nu men jag är nöjd med mina köp. köpte bland annat ett till nagellack så på två dagar har jag handlat nagellack för 100kr och mellan två till en vecka tidigare handlade jag nagellack för 200kr. jag måste ge mej ett tag nu:P

oj nu snöar det ute också, snöregn:S



/elvira

stor eller dålig vinkel?



jag ser jätte stor ut på kaktus på denhär bilden:S jämför liksom med domhär



det kanske inte va sån super skillnad men ändå:P

(TACK linnea för bilderna!)

/elvira

MINDRE kul

märkte att den vecka det är tänkt att jag och linnea ska gå på moppekurs har vi hoppning:( skulle ju kunna välja att gå veckan efter men då blir det förskutet ännu mer och det är på tema veckan plus så har jag hoppning då också:S

sen är det inte heller så himla kul att få veta igår att vi har no prov på onsdag sen har vi matteläxa, hk läxa, spanska läxa x2 och engelska läxa nästa vecka:(

nä ska fortsätta plugga nu till so-provet imorn..


behöver bilder!

/elvira

underbart!:D


bild från idag:) (just när jag fixar till mina händer)

fick kaktus idag och vi hade barbacka:D snacka om att jag blev glad när jag läste på listan;) vi hade lite förända volttillbaka och skenskelvikningar idag. det gick varken bra eller dåligt. han var jätte fin i traven men jag är ju inte så specielt verst bra på skenkelvikningar eftersom jag knappt gjort det förr men det gick ju inte dåligt hela tiden så jag är inte specielt missnöjd:)

/elvira

Hebel


Fick Hebel idag :D
Vi red barbacka, kan inte säga att jag var direkt smidig :P Pigg, skumpig, tjock ponny + klumpig ryttare = smidig avramling :] Ramlade av i första traven, skumpade helt enkelt av :P Upp igen och testade trava igen men han var enormt skumpig, höll på att ramla av flera gånger, så vi hämtade sadeln :) Då gick det bättre :P

Vi red dressyr idag, förvänd volt tillbaka, framdelsvändningar och skänkelvikning övade vi mest på :) Det gick bara bra, inte från början med skänkelvikningen men efter ett tag så :)



Mamma fotade lite, inte illa för att vara första gången hon fotar i ridhus :D

/Linnea

:D:D:D:D

Nu är jag glad, för om en halvtimme far vi och hämtar upp Elvira och Ebba, sen blir det surf och ridning! :D

/Linnea

Imorrn vill jag rida..





Imorrn vill jag helst ha nån av Tilda, Hebel, Nixon, Fritz och Star :) Skulle bli jätteglad om jag fick Hebel eller Nixon men dom andra går också bra! :P Hoppas vi får göra nåt roligt :)

/Linnea

Hemma

Kom nyss hem från hippo, mysigt att vara i stallet igen :) Johanna red Dixon, dom hade markarbete. Det gick ganska bra för henne sa hon :P Tog en massa kort på hästarna så laddar in dom typ imorrn eller på fredag.

Ska duscha nu sen läsa igenom so pappret.



/Linnea

Valparna

Lalallala, idag är valparna 3 veckor gamla! :D Nästa vecka får vi hälsa på om vi vill! :D Tror vi ska göra det när dom är lite äldre, typ 6 veckor, när dom är busiga och lite mer ...? Kom inte på ordet men när dom är större iallafall ^^ :] Om bara en månad får vi hämta hem den! :D


/Linnea

Manni









Hittade lite gamla bilder på gulliga Manne också!

/Linnea

Nixon








Hittade en massa gamla bilder på Nixon, han är himla söt!

/Linnea

Hippobilder





Vill ni se mer bilder på hippohästarna? :)

Hippo ikväll

Ikväll blir det hippo, ska följa med Johanna :) Förhoppningsvis rider dom inte ut, men om dom gör det får jag väl gosa med hästarna eller nåt :P Tar med mig kameran iallafall :)

Ska plugga lite so innan vi var :P Måste. Måstemåstemåste.

Ska försöka fixa in lite bilder också, har ju som sagt enorm bildbrist men ändå ;) Tar gamla bilder.

/Linnea

f.r.i.e.n.d.s

har gjort hälften av min engelska nu, ska bara skriva den från datorn på papper så är jag klar att redovisa imorn:) blev faktist väldigt nöjd, det låter som att jag är smart när man hör texten:P





Positiv

BLÄ glömde bort engelskan.
Nä nu ska jag sluta skriva tråkiga inlägg.

Längtar till torsdag istället ;) Sen nästa vecka kommer bli en SUPER vecka! Och i helgen är det tävling, var himla länge sen vi fotade nu :P :)


Nynäs och Ozzy.

/Linnea

Provet

Franska provet idag gick asbra, eller det kändes som det iallafall! :D Förstod allt och svarade på alla frågor! :) Fast bara för att jag tycker det har gått bra så har det säkert inte gjort det, det brukar vara så :P

Ska bara skriva engelska redovisningen ikväll, tar väl inte så jättelång tid skulle jag tro :)



/Linnea


nä, ångrade mej

skrev ett just ett inlägg men det blev mest tråkigt klagande så jag suddade allt:)

/elvira


tilda''premiär''


fick tilda idag, det var jätte kul att rida henne:D hade mia idag och vi fick rida med tät nästan hela lektionen och rida lite olika ridvägar mm. jag har ridit henne två gånger för jätte länge sen och då var jag ganska nybörjare, kom knappt ihåg hur hon var så jag är väldigt nöjd. alla mina ridvägar var väl inte riktigt på topp idag och så var jag rätt trögfattad och reglerade tex inte så mkt i galoppen när vi skulle göra det men det var kul och jag är nöjd;)

/elvira

:(

JAG VILL TILL SURF NU! :(
Seriöst, det typ kryper i skinnet på mig... as jobbigt!
Aja får väl tagga torsdag då...

/Linnea

Måndaag

Är stolt nu, har pluggat jättemycket franska så det här ska nog gå vägen! ;)
Men är väldigt avundsjuk på Elvira som får vara på surf :( Skit plugg! Men taggar torsdag iallafall, vet inte vad vi ska göra men förhoppningsvis får vi nya hästar :D Sen på söndag är det seriedressyr igen som vi ska fota, det blir troligen årets första utomhustävling som vi går på, ska bli as härligt! :D

Hör av er om ni vill bli fotade :)


Hihi gull elja! :D

/Linnea

tråååååååååååååååååååååk väder!:(

hade hoppats på sol och att rida ute på ridbanan idag men näää. blir nog inte så när det spöregnar ute nu:(


/elvira

Bobby

”Vi har under en tid haft vår ponny Bobby uppstallad hos en kvinna vid namn Kerstin Palmlöv. (Finns att se på facebook, Kerstin Fjunis Palmlöv) Hon bor i Åkersberga, Björnhuvudvägen 11.
När vi talade om för henne att vi skulle flytta Bobby blev hon rasande. När vi igår skulle hämta honom var varken hon eller Bobby där, hon hade låst stallet och lämnat de övriga hästarna ute. Hon måste alltså ha åkt iväg med honom någon gång mella…n kl 17-19. Vi väntade halva natten utan framgång, polisen var där men kan inte göra något. Hon påstår nu att hon äger Bobby och att vi inte har någon rätt att veta var han är, så vi är såklart oroliga för vad hon kan ha gjort med honom. Vi behöver därför all den hjälp vi kan få, hör ni eller ser något, tveka inte att kontakta oss!

För att klargöra det hela:
Vi har alltså haft Bobby (Ballinaclare Boy) i fyra år, han är en fullblodskorsning född 1999. Han kom till oss direkt från Irland och vi tävlade i hoppning under de första två åren. I november fick vi triangelmärka honom pga benskada. Pga tidsbrist har vi varit tvungna att leta nytt hem åt honom, och fick då tips av en stallbekant om att Kerstin Palmlöv söker ny D-ponny som ersättning för hennes ponny som nyligen avlidit. Hon var först intresserad men hörde inte av sig på två veckor eftersom en ridskola skänkt en D-ponny till henne och behövde därför inte en till häst. Dock kunde hon tänka sig att ta hand om Bobby mot en ersättning av 2000 kr i månaden, under förutsättning att det fungerar med de andra hästarna osv. Vi skulle resa bort en längre tid över jul och var därför tacksamma för denna lösning. Under tiden Bobby har varit där har han fått stå helt ensam i en liten hage eftersom han ”betett sig så jävla dumt” mot de andra hästarna, bitits, sparkats, osv. Detta beteende har vi aldrig sett hos honom förut, trots att han gått med många olika hästar i olika konstellationer.

Kerstins löften om stora hagar och kompisar i hagen visade sig inte stämma, hagarna är jättesmå och steniga och Bobby har fått gå själv i hagen under hela tiden. Hon har hela tiden klagat på hur dum han är, att han har ett ”skumt” beteende mot andra hästar. Detta tolkade vi som att han inte var helt nöjd med tillvaron och vi har därför varit i jakt på ett nytt hem åt Bobby. Hon har dessutom ridit honom trots att detta inte var tanken från början, då hon är på tok för stor för honom. Nu när det har blivit varmare har hon planerat att släppa hästarna i fårhagar med fårstängsel, vilket är livsfarligt att ha hästar i. Hon har också tagit av honom alla skorna för att på nytt försöka släppa ihop honom med de andra hästarna för att han inte skall kunna skada de andra hästarna om han sparkas, vilket har gjort att han är extremt öm i fötterna eftersom han har så känsliga hovar.
Signalerna vi har fått av Kerstin under hela tiden har varit att Bobby endast varit till besvär och att det inte har fungerat. När vi nu hittat ett nytt hem till Bobby blev hon fullkomligt rasande och ville köpa honom på direkten. Under dessa omständigheter har vi inget som helst intresse av att sälja till henne och ville därför hämta honom lördag den 30/4 och meddelade detta till henne dagen innan. Eftersom hon blev så upprörd anade vi oråd och åkte direkt för att hämta honom, vi blev oroliga för vad hon skulle göra med honom. Vi skickade ett sms en timma innan vi kom dit, men det var redan för sent, hon hade dragit därifrån. Hon hade dragit ur alla handtag på stalldörrarna så vi inte kunde hämta Bobbys utrustning och lämnat sina övriga tre hästar utomhus och låst in sina hundar i huset. Vi väntade till klockan tolv på natten, hästarna var fortfarande ute, kalla och hungriga när vi gav upp och åkte hem.

Polisen skickade en patrull och vi gjorde en anmälan, men det finns inget de kan göra innan en polisutredning tillsatts. Vi ringde och ringde till både Kerstin och hennes sambo(Elisabeth Ille Thornell), som först svarade och påstod att hon inte visste något om saken. Sedan slutade även hon svara i mobilen.
Dagen efter åkte vår pappa dit och försökte reda ut det hela. Hon påstod då först att hon köpt Bobby, men kunde ju såklart inte visa upp något köpekontrakt eftersom vi endast har ett fodervärdsavtal med option för senare köp, OM båda parter är överens. Hon ändrade sig sedan och sa att hon SKULLE köpa honom och att vi ”ska skita i vad hon gjort av Bobby”. Pappa lyckades hitta sadel och träns i stallet som nu var upplåst och informerade henne om att han tog med sig dem. Efter en stund vägrade de öppna dörren eller svara över huvud taget, inte ens när polisen ringde dem. Pappa stod och knackade på i över en timma och till slut ringde de polisen för att anmäla pappa. De kom då dit och fick höra hur det hela låg till(vilket var precis det pappa ville skulle hända eftersom vi ville ha hjälp att prata med dem av en myndighetsperson), men de kan fortfarande inte hjälpa oss innan ärendet är utrett.

Vi vill klargöra för sådana som på något sätt tvivlar på detta, att vi står som ägare, vi har hans pass och försäkringen skriven på oss – juridiskt sett har hon alltså ingen rätt till Bobby, eftersom det är vi som betalat henne för uppehälle, och inte tvärtom.

Nu gör vi vårt bästa för att nå ut till så många som möjligt för att själva hitta vår stackars häst. Vi har redan fått enormt mycket hjälp och stöd och detta är vi oerhört tacksamma för, men vi måste fortsätta arbeta för att kunna hitta honom så fort som möjligt. Lägg ut info på bloggar, hemsidor, tidningar, anslagstavlor, allt som kan leda oss till honom, vi behöver som sagt all hjälp vi kan få för att hitta honom!
VI har spekulerat en del och pratat med folk som känner till henne och de tror att hon eventuellt kan ha gömt honom någonstans i Dalarna, eftersom hon har kontakter där.

Bobby är en D-ponny valack(147 cm i mkh), mörkbrun med svart man och svans. Har en liten stjärn i pannan och en vit fläck på mulen, lite vitt på höger bakkota. Se bilder på eventet.
Kontakt:
Michaela Kalborg 0706831906
Carolina Kalborg 0733777330″




läste dethär inlägget på jennie och minettes blogg. vilka fruktansvärt IDIOTISKA MÄNNISKOR! jag HOPPAS värkligen att dom får tillbaka sin häst!


till lisa:)

Allt börjar med ett brott och sen en polisanmälan. Polisen inleder då en brottsutredning. Den kallas förundersökning och genomförs av polis och åklagare.  Hur lång tid förundersökningen tar beror på vilket brott det är. Om man vet vem gärningsmannen är och man har tillräckligt med bevis väcker åklagaren åtal mot den misstänkte. Då förbereder tingsrätten målet och sedan hålls en rättegång. Då skickas det ut en kallelse till rättegång. Om man inte kommer till rättegången kan man bli tvungen att betala böter som kallas vite. Rättegång kan också kallas för huvudförhandling.


Till gabbz och fridooooo

Rättegång

 

Rättegång, process, är då ett mål framläggs inför och behandlas av domstol.

 

En rättegång består av flera olika personer. Domare, nämndemän, notarie, åklagare, målsägande, advokat, tilltalade och vittne är några.

 

Domaren har som uppgift att döma vid en domstol, och är ledamot av domstolen.

 

Nämndemän har som uppgift att tillsammans med en eller flera lagfarna domare döma i domstol. Nämndemän medverkar dock inte i Högsta Domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen, och inte heller i vissa specialdomstolar som Marknads- och Arbetsdomstolen. Nämndemännen är helt jämlika med de lagfarna domarna - alla har varsin individuell röst och alla deltar i samtliga beslut som rätten ska fatta. Nämndemän har även rätt att bifoga reservation med motivering till domen.

 

Notarie är en tjänstebenämning för olika rättsvårdande tjänstemän. Titeln används idag i Sverige i första hand för de yngre jurister som fullgör så kallad notarietjänstgöring. För anställning som notarie krävs juristexamen och svenskt medborgarskap. Till varje notarieplats finns vanligtvis ett mycket stort antal sökande vilket gör att endast de studenter med bäst betyg från juristutbildningen kan påräkna notarietjänstgöring.

 

Åklagaren leder som förundersökningsledare de poliser som utreder brottslighet under en förundersökning i anledning av brott för att sen fatta beslut om en vidare rättslig process ska följa, som till exempel anhållande och åtal. Det är en vanlig missuppfattning att åklagaren är i motsatsställning till den tilltalade (den person som misstänks ha begått ett brott), vilket inte är fallet. Det är åklagarens uppgift att inför domstol bevisa att en misstänkt person är skyldig till det brott han eller hon åtalats för. Domstolen avgör sedan åtalsfrågan utifrån vad åklagare och den tilltalade anfört och åberopat och vad som bevisats domstolen. Åklagaren yrkar en påföljd och försvaret likaså (eller bestrider helt påföljd). Åklagaren och försvarsadvokaten deltar inte i domstolens enskilda överläggningar, som var fallet under inkvisitionen. Allmän åklagare är benämningen på en åklagare som är anställd av staten och som företräder samhället i brottmål.

 

Målsägande är själva brottsoffret, det vill säga den person som utsatts för brott.

 

Advokat är en jurist som yrkesmässigt antingen tillhandahåller rådgivning och andra juridiska tjänster eller biträder en klient inför domstol och myndighet eller är engagerad i båda aktiviteter. I Sverige skall en advokat vara ledamot av Sveriges advokatsamfund. En försvarsadvokat är en advokat som biträder den tilltalade i ett brottmål.

 

Tilltalad kallas den som vid domstol är åtalad för ett brott.

 

Vittne, en person som varit med om en händelse med sina egna sinnen. Vittnen förkommer ofta inom rättsväsendet för att fastlägga vad som har inträffat. I princip kan alla bli skyldiga att inställa sig i domstol och avlägga vittnesmål under ed.

 

När någon polisanmäler ett brott inleder polisen en brottsutredning. Den kallas förundersökning och genomförs av polis och åklagare. Hur lång tid det tar att bli klar med förundersökningen beror till stor del på vad brottet handlar om. Om man vet vem gärningsmannen är och det finns tillräckligt med bevis väcker åklagaren åtal mot den misstänkte. Därefter förbereder tingsrätten målet och sedan hålls en rättegång. När domstolen har bestämt att det ska hållas en rättegång skickar den en kallelse till rättegången till dig. Kallelsen kan upplevas som hårt formulerad men den är skriven så för att den ska vara så informativ och kortfattad som möjligt. Du kallas till exempel ofta vid vite vilket är ungefär samma sak som böter. Om du inte kommer till rättegången kan du bli tvungen att betala summan som står i kallelsen.


Till gabbzz

Sveriges demokrati

 

Riksdagen är den församling som ska företräda alla i Sverige. Den har en mycket viktig roll och därför kallas Sverige parlamentarisk demokrati. Parlament är ett annat ord för riksdag.

 

Regeringsformen är en av Sveriges fyra grundlagar och handlar om hur Sverige ska styras. Den är uppdelad i tretton kapitel och innehåller regler för hur demokratin ska förverkligas i Sverige och hur makten ska fördelas mellan riksdagen, regeringen, kommunerna, landstingen och domstolen.

 

Var fjärde år i september är det val till riksdagen. Då går medborgare till vallokalerna för att bestämma vilka kvinnor och män som ska representera dem i riksdagen. För att få rösta i Sverige måste man ha fyllt 18 senast på valdagen och som är eller någon gång varit folkbokförda i Sverige.

Det svenska valsystemet är tänkt att så rättvist som möjligt fördela mandaten (en mandat är en plats i riksdagen) mellan partierna i förhållande till antal röster som partierna fått. Rösterna är i princip lika mycket värda. Men endast de partier som fått minst 4 procent av rösterna tilldelas riksdagsmandat. Det finns 349 platser i riksdagen.


Klumpigt

Hahah förresten, igår när vi spelade brännboll så ramlade jag :P Otroligt smidigt och snyggt, snubblade typ på gräset och rullade runt på marken men blev inte bränd iallafall :D :P Mitt ena knä är typ helt uppsvullet, gled på knäna och landade sen på foten, trodde jag stukade den eller nåt men det gick över ;)

/Linnea

plugg

hade tänkt plugga lite nu innan jag gör nått annat men det är så svårt att veta vilka spanska glosor man har när typ alla ord i alla kapitel är förkryssade:P

ska måla naglarna ikväll också och då har jag ett litet problem. jag har tre oöppnade nagelllack, har ingen aning vilket jag ska ta eller om jag ska mönstra;)



taggar sommar!:D

/elvira


Valborgsbilder







Gull Elja!








/Linnea

Ryck

Måste erkänna att jag tyvärr inte har börjat med franskan än :P Ska göra ett jätteryck nu så att jag kan följa med Elvira till surf imorrn! :D ;)


Hahah, våran lilla "pluggstund" på surf, blev typ inget pluggande alls :P

/Linnea


Vaaalborg

Hemma nu efter en super valborg! :D
Nu ska jag koka nudlar och se på hästhoppning på 2an som börjar om typ 5 minuter, det är världscupshoppning :D Sen måste jag plugga franska :(:(:(

/Linnea


film

har fruktansvärt tråkigt just nu så jag gjorde en liten film som inte vart nå bra. kunde inte göra många hundtrix för jag hade bara än hand så man knappt säkert vad dom gör heller men aja, har jag gjort den kan jag ju lika gärna lägga ut den:)



/elvira



moppetvätt

tvättade moppen igår, fick sälskap av charllie och chaplin:)





/elvira

RSS 2.0